Onze instrumenten

De akoestische gitaar is te herkennen aan de bouw, grootte, gewicht, hout en het geluid dat het produceert. Een akoestische gitaar heeft 6 snaren die van nylon gemaakt kunnen zijn. Een moderne akoestische gitaar kan natuurlijk ook metalen snaren hebben. Een akoestische gitaar mag ook wel een Spaanse gitaar worden genoemd.
Een akoestische gitaar is een gitaar die zo gemaakt is dat haar klankkast als resonator optreedt waarbij deze een grotere hoeveelheid lucht in beweging brengt dan de snaren zelf kunnen. Hierdoor vergroot uiteraard het geluidsniveau.

De accordeon. Je kunt op de accordeon met de linkerhand door het indrukken van één knop meerdere tonen tegelijkertijd laten horen, een heel accoord. Vandaar de naam Accordeon. Op de grotere en duurdere accordeons kun je met de linkerhand niet alleen accoorden spelen, maar ook melodieën. Bij deze accordeons zijn drie extra rijen melodieknoppen aangebracht, of ze zijn voorzien van een mechaniek waarmee je kunt instellen of met elke knop een enkele noot of een heel accoord moet klinken. Dan kun je dus of een melodie met begeleiding van accoorden spelen, of een melodie en een tegenmelodie.

De domra is een snaarinstrument uit Rusland dat wel wordt gebruikt in
balalaikaorkesten. Het instrument is van origine drie-snarig en heeft een bolle uit losse
spanten gemaakte klankkast. De domra bestaat uit een alt, een bas en een contrabas versie.

De viool is het belangrijkste instrument van een groot orkest. De viool is een snaarinstrument met vier snaren. Het is het kleinste lid van de vioolfamilie, en heeft het hoogste bereik. De klank wordt voortgebracht door de snaren in trilling te brengen met een strijkstok, of door te tokkelen met de vingers. De houten klank kast dient om het geluid van de trillende snaren te versterken.

De mondharmonica is een blaasinstrument. De mondharmonica werd ontwikkeld in Europa. De mondharmonica is erg populair in de folk- en bluesmuziek

De klarinet is een blaasinstrument Het uiteinde van de klarinet loopt uit in een trechter die klankbeker wordt genoemd. Een moderne klarinet bestaat uit 5 losse onderdelen. De geluidsproductie vindt plaats in het mondstuk. Het instrument kent drie registers.

MUZIEK

Musical

Aan het begin van de 20e eeuw werd de musical bij het publiek populair Een musical is een vorm van theater die muziek, liedjes, gesproken dialogen en dans combineert. Musicals kennen een doorlopend verhaal. Daarmee was de musical verwant aan opera en operette. Een musical brengt een sterk verhaallijn en een maatschappelijke boodschap.

Nederlandstalige muziek

Nederlandstalig lied oftewel levenslied / smartlap is een lied waarin eenvoud en herkenbaarheid voorop staan. Het lied is vaak licht sentimenteel. Halverwege de jaren vijftig doet het levenslied het goed, enkele voorbeelden hiervan zijn de liederen van Johnny Jordaan. Eddy Christiani etc.

Wereld muziek

Het woord zegt het al, muziek uit landen over de hele wereld.
Het bestaat uit songs die soms vele jaren oud zijn maar tot op de dag van vandaag herinneringen oproept. Van Russische ballades, Spaanse temperament, liefdevolle liederen uit Italië tot de Iers Folk “de traditionele muziek stijl uit Ierland”.